Grønt genbrug: Lær at gendyrke dine grøntsager
Du behøver hverken at have et stort stykke jord eller en veltilrettelagt køkkenhave for at kunne lave dine egne grøntsager eller få mere ud af dine grønne indkøb - eller vente til foråret med at dyrke nyt.
Princippet i at gendyrke er, at meget af det grøntsagsaffald, du normalt vil smide ud, enten sættes i vand eller urtepotter med jord og derved spirer på ny.
Hvad kan du gendyrke? Der er mange grøntsager, som kan gendyrkes eksempelvis løg, kål, rødbeder, gulerødder, kartofler, porre, hvidløg, forskellige salattyper, selleri og fennikel.
Gulerødder: Dyrkes gulerødder indenfor i en potte, får du fint grønt drys til din mad fra toppen, men har du mulighed for at plante den ud i jorden, så får du en ny gulerod. Det eneste, du skal gøre, er at plante det øverste stykke af guleroden, hvor toppen sidder. Efter et stykke tid vil guleroden spire igen og lave en ny top og eventuelt gulerod.
Porrer og kål: Porrer kan du gendyrke på samme måde som forårsløg, men når man gendyrker porrer skal man ikke lade sig narre af visne blade. Undervejs i processen kan det nemlig se ud, som om porren visner, men den er i stedet ved at lave et løg, som en ny porre kan vokse frem af. Ved gendyrkning af kål og salat er det den hvide stub, vi ellers smider ud, der plantes igen.