Portulak - den gamle køkkenurt

2021-05-26

Portulaca oleracea


PORTULAK

Portulak er en køkkenurt, der har hjerteformede blade og tynde stilke samt hvide blomster. Foruden den grønne udgave kan man finde portulakken i en mere gul nuance og med blade i forskellige størrelser.

På billedet ses vinterportulakken, der kan høstes allerede i januar og februar og helt frem til foråret. Denne type portulak sås i august eller september. Portulakken findes også i udgaven haveportulak eller sommerportulak, der kan høstes fra maj til oktober. 

Haveportulakken indeholder en stor mængde C-vitamin og er rig på Omega 3-fedtsyrer

Tilberedning: Portulakken kan spises rå uden tilberedning og kan også dampes som spinat. Den tåler ikke megen opvarmning, da det vil gå ud over smagen. Se i øvrigt opskrifter med portulak herunder portrættet, hvor der linkes til fødevarefællesskabets kogebog. 

Smager godt i: Portulakken kan bruges som salatblade i en god salatblanding. Den kan også bruges som grønt drys oven på alle slags retter - varme som kolde. Portulak smager en smule syrligt og let saltet.

Opbevaring og holdbarhed: Den kan holde sig i tre til fire dage på køl i en plastpose. 


Fra 1500 tallet. Portulaca oleracea. Portulak er en gammel køkkenurt med kødfulde stængler og blade. Sommerportulak kan både bruges rå i salat og karameliseres ved stegning i ovnen.


Portulaca oleraceaa sativa - Portulak er en meget gammel urt, som får dekorative, blanke blade med en frisk, syrlig smag. Blade og stængler kan koges som spinat og blandes i kartoffelmos, supper og saucer. Friske skud kan nydes rå som salat eller syltes. Klip af de unge skud, således at planten vokser videre. Planten er meget rig på C-vitaminer og omega-3 fedtsyrer. Trives i let, porøs havejord på et varmt sted.


Vinterportulak - Er der noget vi savner om vinteren, er det frisk bladgrønt. Portulak er som skabt til det kølige nordiske klima og et kærkomment sprødt indslag i vinterens salatskål. Du kan eksempelvis bruge den i din kartoffelsalat.


Hvilken forskel er der på vinter- og sommerportulak? Den dyrkningsmæssige store forskel er at den ene tåler frost, den anden ikke.


Vinterportulak-pesto

200 g ramsløg + 2 fed hvidløg eller, 6 fed hvidløg, 100-200 g vinterportulak, 50 g mandler, 1 knsp salt, 50 g reven tør ost (evt. blanding af forskellige), 1-2 dl olivenolie.

Finthak hvidløg og mandler og vinterportulak. Stød det hele i en morter eller hæld alt i en blender og kør til en fin eller grov pesto. Brug pestoen på toppen af ovnbagte halve tomater, rør den i en portion pasta, lad den være basis i en dressing eller hvad du har lyst til.


Lille nem fredagsanretning

Søde kartofler skæres i stave, vendes i lidt olie og skal lige i ovnen i 10 min.  Aubergine skæres i tykke skiver, vendes i æg og rasp og steges gyldne i lidt olie. Portulak og tomater i skiver anrettes til salat. Røget Hellefisk skæres i skiver. Serveres med lidt dressing.


Portulak- og kartoffelsalat

Ingredienser: sort peber, lidt olivenolie, lidt hakket persille/purløg, 600 g skrællede kogte kartofler, revet skal og saft af 1 citron, Havsalt, 1 portion salat portulak-salat, 3 spsk. kapers

Portulakken skylles og afdryppes. Kartoflerne skæres i spisevenlige stykker. Olivenolie, kapers, citronskal, skalotteløg og purløg/persille røres sammen til en marinade. Smag til med citronsaft, salt og peber. Kartoflerne marineres i mindst 15 minutter. Lige inden servering vendes portulakken sammen med kartoflerne. 

Sommerportulak - Den syrlige salaturt

Sommerportulak er en ældgammel køkkenurt, der kan nydes rå, fx som et friskt indslag i salater og supper. Kan holde sig 3-4 dage i en lufttæt beholder i køleskabet.


Portulakstilke, sødtsyltede

Ingredienser: 1 kg. tykke portulakstilke (500 g rensede). Syltelage: 1/4 l. vand. 1/4 l. eddike. 500 g. sukker. 1 tsk. Vanila. 1/2 tsk. Atamonpulver eller 1 tsk. flydende Atamon.

De rensede stilke skæres i stykker på 3 cm. Vand, eddike og sukker røres sammen og bringes i kog. Stilkene hældes i og koges 3-5 min. Vanila og Atamon tilsættes. Fyldes i varme, Atamonskyllede glas, der lukkes. Lagen kan også krydres med revet citronskal, hele nelliker og et stykke hel kanel.

Sursyltede portulakstilke

Ingredienser: 1 kg. tykke, saftige portulakstilke (500 g rensede). Saltlage: 1 l. vand, 125 g. salt. Syltelage: 3/4 l. eddike, 125 g. skoldede, pillede perleløg, 2 laurbærblade, 1 bundt frisk dild. 200 g. sukker, 1½ tsk. konserveringsmiddel.

De friske blade på portulakstilkene kan stuves sammen med spinat. De rensede stilke skæres i stykker på 3 cm, og lægges i saltlage. Stilles køligt i 1 døgn. Eddike, løg, laurbærblade, fintklippet dild og sukker koges 5-10 min. De afdryppede stilke lægges i og gives et opkog. Konserveringsmiddel tilsættes. Hældes op og bindes til.


Mini Garden series - Common purslane for cultivation on balconies and terraces may allow you to diversify you diet in a tasty and healthy way. Common purslane (Portulaca oleracea), also known as verdolaga or red root. They have an excellent citrus-nutty aroma and flavour. You may use them as an original addition to salads or sandwiches, casseroles, soups, sauces and serve them with fresh cucumbers and tomatoes.

Purslane grows circa 50 cm tall and develops a compact, erect habit that becomes the plant in pots. The plant offered in our store likes sunny sites and light, yet moist soil that is rich in nutrients. 

Lav din egen hjemmeside gratis! Dette websted blev lavet med Webnode. Opret dit eget gratis i dag! Kom i gang